Gerbil

Gerbils zijn groepsdieren
Gerbils leven in het wild in grote groepen. Toch wordt er aangeraden gedomesticeerde gerbils per 2 te huisvesten. Natuurlijk, per geslacht, 2 mannetjes of 2 vrouwtjes. Het is niet de bedoeling dat er gefokt wordt met opvang dieren, er zijn al genoeg gerbils die een thuis zoeken.
Waarom per 2? En niet met meer? Dit omdat we nooit hun natuurlijke habitat kunnen nabootsen, het belangrijkste aspect hiervan is natuurlijk de grootte. Wij zetten gerbils t.o.v. hun natuurlijk territorium in een klein bakje. Zet daar meerdere dieren in en dan is de kans op ruzie en dus gevechten onvermijdelijk. Zie het als, zet 10 mensen in 1 kamer en je krijgt toch ook ruzie, is het niet direct, dan is het wel na een dag of na een week. Doe de deur dan ook nog eens op slot zodat niemand weg kan, niet ondenkbaar dat er dan ongelukken gebeuren. Zo is het net met gerbils.
Gerbils zijn erg territoriaal en agressief naar soortgenoten. Eens een geslaagde koppeling gebeurt is (meer info verder) zijn ze zo hecht dat ze niet zonder elkaar kunnen zeg maar. Maar dit geldt enkel voor paartje gerbils. Hoe meer gerbils in 1 verblijf hoe groter de kans op conflicten en hoe kleiner de ruimte per gerbil. En een gerbil zal niet even happen of snauwen om te laten zien wie de baas is, neen, een gerbil maakt af, een bloeddorstige moordenaar.
Er zijn mensen met goede ervaringen met een groepje gerbils van meer dan 2 exemplaren, maar er zijn evenveel slechte verhalen. Daarom, hanteer ik de regel per 2, beter op veilig spelen. En spelen… Dat doen ze met hun tweetjes 😉
In de opvang kan je meestal gerbils per koppel aanschaffen. Maar soms gebeurt het dat er eens een gerbil alleen zit, of iemand met 2 gerbils waarvan er eentje komt te overlijden zoekt dus een enkele gerbil erbij om terug een vriendje te hebben voor de ene gerbil. Dan wordt een koppeling toegepast. Na wat je hierboven gelezen hebt, zal je wel al kunnen raden dat dit niet op 1, 2, 3 geklaard is. Hier worden meerdere dagen voor uitgerokken, waarvan zeker de 1ste en liefst ook de 2de dag permanente aanwezigheid vereist is. Heb je nog nooit een gerbil gekoppeld, laat hen dan koppelen door iemand met ervaring of laat u grondig informeren. Een koppeling gaat vaak goed, maar niet steeds, er zijn gerbils met zo’n verschillende karakters dat deze gewoon onkoppelbaar zijn. Dan moet u op zoek naar weerom een andere potentiële partner. Over het algemeen is het koppelen van jongere dieren makkelijker maar ook volwassen dieren kunnen gekoppeld worden. Bij gerbils mag je er niet licht over gaan, ze moeten inderdaad hun rangorde bepalen, maar grijp tijdig in zodat ze elkaar niet afmaken, want dat doen ze als ze er niet uitkomen onderling. Voor meer info over het koppelen van gerbils mag u steeds contact opnemen.
Nu heeft u waarschijnlijk al een erg bloederig gevaarlijk beeld van de gerbil, sorry hiervoor. Maar dit is maar 1 kant van hen. Eens je een koppeltje gerbils hebt en koppelingen en dergelijke in het verleden liggen, heb je super huisdiertjes! Ze slapen samen, ze eten samen, ze wassen zich samen of elkaar, ze spelen samen. Het zijn echt super leuke kijkdiertjes maar ook actieve diertjes waar je zelf veel aan hebt. Meer hierover onderaan.

Gerbils zijn slim en snel
Zoals ik hierboven al aanhaalde, zijn gerbils ook leuk voor de eigenaars en niet enkel als kijkdiertje. Ze zijn erg slim. U kan hen leuke trucjes aanleren zoals een belletje laten rinkelen of in een doosje gaan zitten in ruil voor een snoepje.
Maar first things first! De gerbils aan jou laten wennen. Ze zijn slim én nieuwsgierig, een super combinatie! Wanneer je net je gerbils hebt, laat ze de eerste dagen dan maar met rust. Laat ze wennen aan hun nieuwe omgeving. Ze gaan een andere kamer zien, andere mensen die voorbij lopen enzovoort. Na een paar dagen kan u hen beginnen tam maken. Leg uw hand met een snoepje in (bijvoorbeeld een zonnebloempitje) in hun hok en laat ze het er uit eten. Doe dit een aantal keer totdat ze je geur en je hand kennen. Naarmate ze meer vertrouwen hebben, kan je je hand opheffen terwijl ze er op zitten. En uiteindelijk kan je hen helemaal uit de bak nemen. Let op! Ze zijn snel! Laat ze over je handen lopen en na een tijdje kan je ze zelfs op je schouder zetten. Maar dit hangt weer van dier tot dier af. Gerbil Freddy (die ondertussen geadopteerd is) kon ik zo op mijn schouder zetten en gewoon mijn ding doen en hij bleef zitten of liep van de ene schouder naar de andere. Zijn vriendje Frits daarentegen, kon dit niet. Als ik hem op mijn schouder zette, liep hij naar beneden op mijn vest en sprong dan op de grond of een nabijgelegen tafel of kast. Sommige gerbils lopen ook in van die grote loopballen (neem de grootste maat!) je merkt vrij snel of het iets voor hun is of niet. Eens ze er in lopen moeten ze wel nog veel oefenen want in het begin lopen ze tegen alles tegen aan maar gaandeweg gaan ze wel leren sturen. Laat hen nooit langer dan een half uur in zo’n bal. Je merkt wel waarom wanneer je die open doet achteraf 😉
Pas op met de staart van gerbils! Je mag hen niet bij de staart punt (het pluizige stuk) nemen want dan kan hun huid los scheuren. Je kan hen zonder problemen opnemen bij de staart basis.

Gerbils zijn gravers en knagers maar lopen en klimmen ook veel
En daarmee komen we aan een knelpuntje van gerbils. Ze kunnen zich zo uit een gewoon hokje knagen. Daarom is het gebruik van plastic ook af te raden. Geschikte onderkomens zijn aquaria/terraria of de combinatie van een glazen bak met daarop tralies, een gerbilarium. De minimum maat is 60cm maar een bak van 1 meter is ideaal en kunnen ze lekker lopen. Opgelet, er is ook een maximum grootte voor een gerbil verblijf. Ikzelf raad aan om maximum 130 cm te nemen. Waarom? Omdat in een grotere bak, de kans bestaat dat er 2 verschillende territoria ontstaan waardoor conflicten kunnen optreden. Vaak vind je op tweedehands websites wel een oud aquarium dat weg mag voor een prijsje. Je maakt een deksel van volière gaas (geen kiekendraad want dat is te dun en knagen ze door) en dat kan je op het aquarium leggen. Indien je een terrarium kan gebruiken wordt het aangeraden niet eentje te nemen met schuifdeurtjes vooraan (tenzij er onder de deurtjes nog +30 cm bodem is) want gezien gerbils ook veel graven en toch minimaal een bodembedekking van 30-40cm nodig hebben, gaat de hele boel gewoon uit het terrarium vallen en heb je veel opruimwerk.
Qua bodembedekking zijn er een aantal mogelijkheden. Goede ervaringen heb ik met hennep en anti allergische bodembedekking (vb tumble fresh) ook vlas komt in aanmerking. Houtvezel en zaagsel worden afgeraden wegens te stoffig. Geef hen elke dag een plukje hooi, niet alleen om te eten maar ook om nestjes en tunnels mee te maken. Mijn ervaring is dat een combinatie van je bodembedekking met hooi en karton (wcrolletjes of ongekleurd karton die ze zelf versnipperen) ze leuke holletjes en tunnels kunnen maken.
Geef hen ook een huisje, uit hout of steen. Weerom geen plastic speelgoed! En wat houten speeltjes. Je mag hen ook takken geven, de meeste fruitbomen zijn hiervoor geschikt. Ik gebruik hazelaar. Ze kunnen klimmen en knagen en nestjes met het houtafval maken. Tot slot hebben ze ook een zandbadje nodig met chinchilla zand. Daarin rollen ze dan om hun vacht te onderhouden én de meeste gerbils zijn ook zindelijk en doen hun behoefte dus in het zandbadje. Je kan dit best wat hoger zetten zodat ze het niet volgooien met bodembedekking. Je kan een groot stenen potje gebruiken, of een metalen potje ophangen of een grote glazen pot, wees creatief maar zorg dat het groot genoeg is dat ze gemakkelijk kunnen rollen. Maak dit regelmatig of dagelijks schoon en je hebt een enorm proper huisdier. Het gehele hok hoef je dan maar om de paar weken te verschonen.

Voeding
Voor gerbils kan je een speciale gerbil mengeling kopen in de winkel. Het zijn geen kieskeurige eters maar zo weet je wel dat ze genoeg binnen krijgen. Af en toe een stukje groente mag ook wel. Beloningen zoals zonnebloempitjes en gedroogd fruit enkel als beloning geven gezien dit dikmakers zijn.
Zorg weerom voor een stenen of metalen eetbakje. En zet het bij voorkeur hogerop bijvoorbeeld op een huisje of een metalen potje met houder kan je aan de tralies wat hoger hangen indien je verblijf tralies heeft. Waarom? Anders graven ze het onder of komt de bodembedekking in hun potje.
Gerbils hebben ondanks het woestijndiertjes zijn ook drinken nodig. Het drinkflesje bevestigen in een aquarium is vaak een lastige klus. Ik raad aquarium bottles aan bijvoorbeeld van het merk Savic deze hang je over de rand van je glazen bak. Je zou in principe ook met zuignapje kunnen werken maar die knagen ze binnen de dag kapot. Hier een linkje naar het soort drinkflesje dat ik gebruik: http://www.savic.be/aqua-biba-300-ml.
Metalen drinkfleshouders welke met magneten vasthangen zijn ook een mogelijkheid.

Ziekte
Er is niet veel gekend over ziektes bij gerbils, er zijn er een paar. Maar ga met de volgende vuistregel door het leven. Indien je gerbil (of eender welke andere knager) zich anders gedraagt dan anders is er mogelijks iets aan de hand en ga je best naar de dierenarts. Knagertjes laten niet snel zien dat er iets mis is dus vaak is het ook al te laat wanneer je het merkt dus bij de minste twijfel ga je gewoon naar de dierenarts. Je kent je eigen diertje het beste, oordeel ook daar op.
Een gezonde gerbil behaalt een leeftijd van 3 tot 5 jaar.